ΤτΕ: Η αύξηση των δαπανών «ροκανίζει» το πλεόνασμα
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤτΕ: Η αύξηση των δαπανών «ροκανίζει» το πλεόνασμα


Μειωμένο στα 1,156 δισ. ευρώ εμφανίζεται στο τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης, έναντι πλεονάσματος, ύψους 1,586 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Σύμφωνα με τα ταμειακά στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, η μείωση του πλεονάσματος οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των δαπανών σε 16,565 δισ. ευρώ, από 15,380 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2018. Οσον αφορά τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού, αυξήθηκαν στα 14,626 δισ. ευρώ, από 14,530 δισ. ευρώ πέρυσι.

Οι μεταβολές  είχαν ως αποτέλσμα το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης να παρουσιάσει έλλειμμα 1,158 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 599 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

Στο τετράμηνο, ο κρατικός προϋπολογισμός κατέγραψε έλλειμμα δύο δισ. ευρώ έναντι πλεονάσματος 5,2 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

Τα στοιχεία για τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος δικαιώνουν τον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος προειδοποίησε χθες ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για τις παροχές της κυβέρνησης. Σε δηλώσεις του προς τους «Financial Times» o κ.Στουρνάρας  ανέφερε ότι τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού το πρώτο τρίμηνο του έτους δείχνουν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα μειώθηκε κατά 0,5% του ΑΕΠ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

 

Source link

ΑΝΝΑ ΜΑΝΙΑΤΗ

Δημοσιογράφος σε μεγάλα Μέσα Ενημέρωσης, στον ελεύθερο χρόνο μου γράφω στα δικά μου blog.

ΘΑ ΛΑΤΡΕΨΕΤΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.