Όταν το έμενταλ ωριμάζει με την βοήθεια της μουσικής
ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Όταν το έμενταλ ωριμάζει με την βοήθεια της μουσικής


Η μουσική, λένε, εξημερώνει τα ήθη…αλλά εξημερώνει και το τυρί; Αυτό το ερώτημα έθεσε στον εαυτό του ένας παραγωγός ελβετικού έμενταλ, ο οποίος, με την βοήθεια της Ανωτάτης Σχολής Τεχνών της Βέρνης, αποφάσισε, για να μάθει την απάντηση, να βοηθήσει με την μουσική στην ωρίμανση των τυριών του.

Οταν ο επισκέπτης μπαίνει στην κάβα του Μπούργκντορφ στο καντόνι της Βέρνης, το άρωμα του τυριού που ωριμάζει τον τσιμπάει στην μύτη.

Σε μία γωνία αυτού του συμπλέγματος που χρονολογείται από το 1853, είναι εγκατεστημένα ανοικτά εννέα ξύλινα καφάσια. Στο εσωτερικό κάθε ενός υπάρχει ένα κεφάλι έμενταλ διαμέτρου 40 εκατοστών.

Μέχρι εδώ, τίποτε περίεργο. Αλλά το αυτί πιάνει σύντομα μελωδικούς ήχους και όταν πλησιάζει στα τυριά διακρίνει ένα μικρό ηχητικό σύστημα τοποθετημένο κάτω από κάθε κεφάλι έμενταλ.

Από τον Σεπτέμβριο, ένα πρωτοπόρο πρόγραμμα εφαρμόζεται εδώ με την κωδική ονομασία «Δίνω ήχο στο τυρί, εμπειρία ανάμεσα στον ήχο και την γαστρονομία»

Ο εμπνευστής αυτής της πρωτοβουλίας ονομάζεται Μπέατ Βάμπφλερ, κτηνίατρος και παθιασμένος τυροκόμος, που μια μέρα αναρωτήθηκε εάν οι ήχοι, η μουσική, μπορούν να επηρεάσουν την γεύση των τυριών του.

«Στα βακτήρια οφείλεται η γεύση του τυριού, μαζί με τα ένζυμα επηρεάζουν την ωρίμανση, και είμαι πεπεισμένος ότι η υγρασία, η θερμοκρασία και τα θρεπτικά στοιχεία δεν είναι τα μόνα που έχουν επιρροή στην γεύση. Αλλά οι ήχοι, οι υπέρηχοι ή η μουσική μπορούν επίσης να έχουν φυσικά αποτελέσματα», εξηγεί ο Βάμπφλερ και προσθέτει : «αν μετά το τυρί έχει καλύτερη γεύση, αυτό είναι δύσκολο να το πω».

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης….
Source link

ΑΝΝΑ ΜΑΝΙΑΤΗ

Δημοσιογράφος σε μεγάλα Μέσα Ενημέρωσης, στον ελεύθερο χρόνο μου γράφω στα δικά μου blog.

ΘΑ ΛΑΤΡΕΨΕΤΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.